to top

Łatwe pierniki świąteczne

42-1024x685

Grudzień to czas wyjątkowy. Uwielbiam zapach mandarynek, cynamonu, kakao, który rozsiewa się w domu w tym wyjątkowy, okresie. No i te wszystkie świąteczne piosenki w tle! To też czas kiedy kuchnia zamienia się w fabrykę pierników.

Razem z mamą długo poszukiwałyśmy idealnego przepisu, testowałyśmy różne i w końcu, kilka lat temu, znalazłyśmy! Teraz jedynie staram się ulepszać technikę zdobień. Pierniki z tego przepisu są idealne – długo świeże, niezbyt twarde, mocno korzenne – i uwaga! Można je wykonać tuż przed świętami, ponieważ nie potrzebują dużo czasu, aby zmiękły.

Jeśli nie macie pomysłu na świąteczne łakocie, to polecam Wam spróbować pierniki z mojego przepisu.

17-horz-mini-1024x763

Składniki:
1,5 kg mąki
0,5 kg miodu
0,5 kg cukru
0,5 kg tłuszczu
¼ szklanki mleka
3 jajka
2 cukry waniliowe
2 proszki do pieczenia
4-5 łyżeczek sody
3 paczki przyprawy do piernika
Kakao

Tłuszcz, miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawy, kakao,rozpuścić w jednym garnku, pogotować lekko, wychłodzić. Proszek dopieczenia wymieszać z mąką. W mleku rozpuścić sodę , jajka rozmieszać iwlać do mąki, wyrobić. Dosypać trochę mąki. Odstawić na chwilę.Rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać pierniczki.Piec w nagrzanym piekarniku (150 – 180 stopni) ok. 10 minut.

Wystudzone pierniki możemy udekorować wg własnej fantazji – klasyczny lukier cytrynowy, czekolada, cukrowe koraliki, M&Msy, orzechy, lukier barwiony (ja wybieram sok z malin jako różowy barwnik).

Ingredients:

1.5 kg of flour

0.5 kg of honey

0.5 kg of sugar

  0.5 kg of fat

¼ cup milk

3 eggs

2 vanilla sugar

2 baking powders

4-5 teaspoons baking soda

3 packages of gingerbread spice

Cocoa

 

Fat, honey, sugar, vanilla sugar, spices and cocoa  melt in one pot, boil gently, cool down. Baking powder mix with flour. Meltbaking soda in a milk, mix egg and pour them into the flour, knead. Add a bit of flour. Leave it for a moment. Roll out to about 0,5mm thick and cut out your gingerbreads. Bake in preheated oven (150 – 180 degrees)  for approx. 10 minutes.

After gingerbreads are cool then you can use your imaginationand decorate them any way you like. – classic lemon icing, chocolate, sugarbeads, M & Ms, nuts, coloured frosting (I always choose raspberry juice as a pink dye).

33-1024x642 13-1024x661

Macie jakieś świąteczne smakołyki, którym nie można się oprzeć? Czujecie już ducha świąt ? :)Bez czego nie wyobrażacie sobie świątecznego stołu? Oczywiście poza bliskimi, bo to w świąteczny czas najważniejsze :)

11ab-e1450201160750

EvelineBison

  • Ewa Macherowska

    Wyglądają prześlicznie! :)

    15 grudnia 2018 at 17:22 Odpowiedz
  • Ania

    Korzystam z tego przepisu jeszcze jak go podawałas kiedys na Facebooku juz któryś rok z rzedu i zawsze wychodzą! :)

    15 grudnia 2018 at 18:11 Odpowiedz
  • Sylwia

    piękne Ci wyszły :) ja robię po niedzieli <3

    15 grudnia 2018 at 19:47 Odpowiedz
  • Monika

    Wow! Jakie cudownie wyglądające pierniczki, takie eleganckie i na pewno smaczne. <3 Ja już robiłam pierniczki, ale nie ma po nich śladu, więc znów będę je piekła. 😀

    16 grudnia 2018 at 19:28 Odpowiedz
  • Agnieszka

    Pięknie to wyszło, jestem pewna że i smakuje idealnie!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    17 grudnia 2018 at 14:32 Odpowiedz
  • Anna piekneperfumy

    Wyglądają pięknie i słodko! Mniam:).

    18 grudnia 2018 at 20:26 Odpowiedz
  • Kobieta po 30

    z takiej porcji mąki to mnóstwo tych pierników wyjdzie :) ale w sumie dobrze, można obdarować najbliższe osoby, mniami :)

    19 grudnia 2018 at 17:29 Odpowiedz
  • Justyna

    Pierniczki wyglądają prześlicznie :). Zazwyczaj korzystam z przepisu ze strony Kwestia Smaku, ale chętnie wypróbuje też Twoją wersję pierniczków. Tym bardziej, jeśli nie trzeba czekać, aż zmiękną :D!!!
    Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt :D!!!

    21 grudnia 2018 at 13:32 Odpowiedz
  • natalia

    Wyglądają świetnie :)

    21 grudnia 2018 at 14:40 Odpowiedz
  • Anna

    piękne zdobienie :)

    21 grudnia 2018 at 15:41 Odpowiedz
  • Martyna

    I ja piekła na początku grudnia :)

    21 grudnia 2018 at 16:46 Odpowiedz
  • Maja

    wyglądają bardzo kusząco :)

    5 stycznia 2019 at 14:31 Odpowiedz

Leave a Comment