to top

Świąteczne pierniki – „Akcja Celebruj Chwile”

pierniki

Na świątecznym stole w moim domu nie może zabraknąć dwóch potraw: czerwonego barszczu z uszkami oraz pierników. Bez tych dwóch smakołyków nie potrafię wyobrazić sobie świąt.  Co roku piekę razem z mamą stertę pierników. Ten czas mieszania, zagniatania, to fantastyczna okazja do nadrobienia babskich plotek. Z kolei moment dekorowania pierników to idealne ćwiczenie manualne oraz test naszej kreatywności i cierpliwości;). Jak tam Wasza kreatywność i cierpliwość ? :)

In my house at the Christmas table there can’t be missing two dishes: borscht with ravioli and gingerbreads. I can’t imagine Christmas without these two delicacies. Together with my mom I make a stack of gingerbreads every year. This time of mixing, kneading is a fantastic opportunity for women’s gossip. Next the moment of decorating gingerbreads is a perfect manual exercise and also it’s a test for our creativity and patience;). How is your creativity and patience? :)

1

6-horza mini

Razem z mamą długo poszukiwałyśmy idealnego przepisu, testowałyśmy różne i w końcu, kilka lat temu, znalazłyśmy! Teraz jedynie staram się ulepszać technikę zdobień. Pierniki z tego przepisu są idealne – długo świeże, niezbyt twarde, mocno korzenne – i uwaga! Można je wykonać tuż przed świętami, ponieważ nie potrzebują dużo czasu, aby zmiękły. :)

Together with my mom we have been looking for a perfect recipe for very long time, we were testing many different recipes and, finally, we found the one and only gingerbread recipe a few years ago! Now, I’m just trying to improve the technique of decorating. Trust me, this gingerbread  recipe is ideal –gingerbreads remain fresh for a long time, they aren’t very hard, but they are very spiced – and attention! They can be done just before Christmas because they don’t need much time to soften :)

9

banner

Dzisiejszy wpis został stworzony na potrzeby świątecznej Akcji Celebruj chwilę, organizowaną przez Arcy Joko. Dokładny opis całej akcji  znajdziecie na blogu Arcy Joko TU. Celem tych wpisów jest wprowadzenie i podtrzymanie wyjątkowej atmosfery świąt Bożego Narodzenia.  Jedną z zasad Akcji Celebruj Chwile jest wybranie jednego lub kilku tematów  związanych z motywem zimy i świąt i przygotowaniu na ten temat wpisu. Ja wybrałam temat kulinarny : grudniowe gotowanie. Jeśli nie macie pomysłu na świąteczne łakocie, to polecam Wam spróbować pierniki z mojego przepisu.

My today’s post was created for the needs of Christmas action called “Celebruj chwile “ ( “Celebrate the moments” )  organized by Arcy Joko. The exact description of this action  you can find on the blog Arcy Joko HERE. The purpose of these records is to introduce and maintain the unique  Christmas atmosphere. One of the rules of action called “ Celebruj chwile” ( “ Celebrate the moments” ) is to select one or more topics, which are related to the winter and Christmas and next prepare post about it. I chose the culinary topic: December cooking. If you don’t have an idea for Christmas sweets, I recommend you to try my gingerbread recipe.4

3

Składniki:
1,5 kg mąki
0,5 kg miodu
0,5 kg cukru
0,5 kg tłuszczu
¼ szklanki mleka
3 jajka
2 cukry waniliowe
2 proszki do pieczenia
4-5 łyżeczek sody
3 paczki przyprawy do piernika
Kakao

Ingredients:

1.5 kg of flour

0.5 kg of honey

0.5 kg of sugar

  0.5 kg of fat

¼ cup milk

3 eggs

2 vanilla sugar

2 baking powders

4-5 teaspoons baking soda

3 packages of gingerbread spice

Cocoa

Tłuszcz, miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawy, kakao,rozpuścić w jednym garnku, pogotować lekko, wychłodzić. Proszek dopieczenia wymieszać z mąką. W mleku rozpuścić sodę , jajka rozmieszać iwlać do mąki, wyrobić. Dosypać trochę mąki. Odstawić na chwilę.Rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać pierniczki.Piec w nagrzanym piekarniku (150 – 180 stopni) ok. 10 minut.

Fat, honey, sugar, vanilla sugar, spices and cocoa  melt in one pot, boil gently, cool down. Baking powder mix with flour. Meltbaking soda in a milk, mix egg and pour them into the flour, knead. Add a bit of flour. Leave it for a moment. Roll out to about 0,5mm thick and cut out your gingerbreads. Bake in preheated oven (150 – 180 degrees)  for approx. 10 minutes.

21b-horz mini

18-horz mini

Wystudzone pierniki możemy udekorować wg własnej fantazji – klasyczny lukier cytrynowy, czekolada, cukrowe koraliki, M&Msy, orzechy, lukier barwiony (ja wybieram sok z malin jako różowy barwnik).

After gingerbreads are cool then you can use your imaginationand decorate them any way you like. – classic lemon icing, chocolate, sugarbeads, M & Ms, nuts, coloured frosting (I always choose raspberry juice as a pink dye).

Macie jakieś świąteczne smakołyki, którym nie można się oprzeć? Czujecie już ducha świąt ? :)Bez czego nie wyobrażacie sobie świątecznego stołu? Oczywiście poza bliskimi, bo to w świąteczny czas najważniejsze :)

Do you have any Christmas delicacies that you can’t resist? Can you feel the Christmas spirit already?:)Without what you can’t imagine Christmas table?J Of course, besides our loved ones, because  they are  the important during Christmas time :)

17-horz mini

EvelineBison

Darmowa dostawa i zwrot
  • Miss Moonlight

    Pierniczki wyglądają obłędnie, jak z katalogu kulinarnego <3 Mam ochotę je zrobić na Święta, przepis wydaje sie prosty świetny !!!
    Rewelacyjny cel akcji <3 popieram !!!
    A Ty wyglądasz tak pięknie….ach kochana, cudowne zdjęcia :)

    15 grudnia 2015 at 21:27 Odpowiedz
  • Exality

    wow, wyglądają tak pięknie, że aż szkoda jeść!:)

    15 grudnia 2015 at 22:32 Odpowiedz
  • Sylwia

    Przepysznie wygladaja !

    http://www.sylwws.blogspot.com

    15 grudnia 2015 at 23:06 Odpowiedz
  • Żaneta

    kochana piękne ciasteczka <3
    mam właśnie ochotę na takie cudo 😉

    16 grudnia 2015 at 00:49 Odpowiedz
  • Kathy Leonia

    ja pierników nie lubię jakoś nie smakują mi:)

    16 grudnia 2015 at 08:17 Odpowiedz
  • MissBlaack

    Wyglądają przepysznie ! A ty oczywiście piękna jak zawsze :-)

    16 grudnia 2015 at 10:42 Odpowiedz
  • Miguel

    Ohn dear, really?! thanks <3 so, I will wait 😀

    Seems to be so delicious!!

    NEW PERSONAL POST | Ask me what do you want !
    InstagramFacebook Oficial PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me 😀

    16 grudnia 2015 at 11:54 Odpowiedz
  • Paradise For The Eyes

    Słodkie pierniczki, piękna bluzeczka :) Na paznokciach Semilac Biscuit? Buziak :*

    16 grudnia 2015 at 20:42 Odpowiedz
  • minimalissmo

    Pierniki wyglądają przepięknie, jak dodatkowa dekoracja domu, świetny pomysł na jednokolorową, białą dekorację, zdjęcia super, ja w tym roku wyjeżdżam na święta więc niestety nie będę przygotowywała potraw, ale w przyszłym roku z chęcią skorzystam z przepisu. Pomysł na akcję świetny!
    Zapraszam tez do siebie

    blog minimalissmo

    16 grudnia 2015 at 20:58 Odpowiedz
  • Sabina B

    17 grudnia 2015 at 07:09 Odpowiedz
  • Kaska

    Piekny świąteczny klimat :) do tego cudowne zdjecia, a pierniki to w ogóle jak ozdoby, a nie ciastka 😉 ale ja mam inne pytanie, co zwróciło moja uwage- masz strasznie duzo baby hair, jak sie ich dorobilas? Zdradzisz sekret?

    17 grudnia 2015 at 13:41 Odpowiedz
  • justbasicgirl

    Pierniczki wyglądają cudownie elegancko, tak jak Ty! U mnie też piernikomania;) Pozdrawiam.

    17 grudnia 2015 at 14:19 Odpowiedz
  • Tijana

    Love this post! It’s magical! :)

    fashionabejita.blogspot.com

    17 grudnia 2015 at 14:41 Odpowiedz
  • Ania

    cudowne :) czy z jedna partia leci do mnie? 😉

    17 grudnia 2015 at 21:14 Odpowiedz
  • La Boca

    pierniczki wyglądają rewelacyjnie 😉

    17 grudnia 2015 at 21:19 Odpowiedz
  • Gabi

    piękne pierniki, piękna Ty i to połączenie spódniczki i koszuli – wow!

    17 grudnia 2015 at 22:45 Odpowiedz
  • sandicious

    pyszności!

    17 grudnia 2015 at 23:16 Odpowiedz
  • secret_style

    Kurczę tak z roku na rok obiecuję sobie, że w końcu też zrobię takie pierniczki i coś nie mogę się zmotywoać- u mnie wlasnie z tą cierpliwością, to różnie bywa…. 😛 hehehe
    fantastyczne Wam wyszly one kochana! i tak ladnie ozdobione, aż żal byloby je jeść 😛 hehe

    buziaki :*
    Daria

    18 grudnia 2015 at 16:01 Odpowiedz
  • Tosia.

    Bardzo ładnie przyozdobione pierniki! Bardzo mi się podobają :). Jednak ja w te święta nawet nie mogę spojrzeć w stronę pierników…

    18 grudnia 2015 at 20:17 Odpowiedz
  • Ina

    Przepiekne! Na pewno tez smaczne :)

    20 grudnia 2015 at 00:34 Odpowiedz

Leave a Comment